Preview

Scientific notes of the Russian academy of entrepreneurship

Advanced search

Deployment of policy of lean management

Abstract

In the article the author reflects the theoretical significance and content of Little's law in the business activity of a small public catering enterprise. The paper presents estimates based on the Little's formula and outlines the most important evaluation criteria for a small catering enterprise. In the article the main ways of effective use of Little's law in the business activity of a small public catering enterprise are systematized. The author formulates a conclusion that the Little's law defines time factor as the best way of measurement of commitment and loyalty of clients and also focuses work of small enterprise of public catering on lead time of orders.

About the Author

S. A. Kirushin
Институт экономики и предпринимательства, Национальный исследовательский Нижегородский государственный университет им. Н.И. Лобачевского
Russian Federation


References

1. Васюкова А.Т., Любецкая Т.Р. Организация производства и обслуживания на предприятиях общественного питания / Васюкова А.Т., Любецкая ТЕ - М.: Дашков и К, 2017. - 416 с.

2. Деннис, Паскаль. Основы бережливого производства : путеводитель по са мой эффективной в мире системе производства / Паскаль Деннис ; [пер. с англ. М. Мацковской]. - Москва : ЗАО «Олимп-Бизнес», 2013. - 205 с.

3. Петров А.М. Общественное питание: учет и калькулирование себестоимости: Учебное пособие / А.М. Петров, 3-е изд. - М.: КУРС, НИЦ ИНФРА-М, 2015. - 270 с.

4. Зайко Г.М., Джум ТА. Организация производства и обслуживания на предприятиях общественного питания: Учебное пособие / Г.М. Зайко, ТА. Джум. - М.: Магистр: НИЦ ИНФРА-М, 2013. - 560 с.

5. Мрыхина Е.Б. Организация производства на предприятиях общественного питания: Учебное пособие / Мрыхина Е. Б. - М.: ИД ФОРУМ, НИЦ ИНФРА-М, 2015. - 176 с.

6. Соколов Г.А. Основы теории массового обслуживания для экономистов: Учебник / Г.А. Соколов - М.: НИЦ ИНФРА-М, 2015. - 128 с.

7. Чебакова Г.В., Данилова И.А. Товароведение, технология и экспертиза пищевых продуктов животного происхождения: Учебное пособие / Г.В. Чебакова, И.А. Данилова. - М.: НИЦ ИНФРА-М, 2014. - 304 с.

8. Марсель Зиганшин. Бережливый ресторан [Электронный ресурс] // Блог команды «Додо Пицца» [сайт]. URL: http://sila-uma.ru/2015/01/29/lean-restoran/ (дата обращения: 21.11.2017)

9. Формула Литтла (Little) [Электронный ресурс] // Хелпикс.Орг [сайт]. URL: http:// helpiks.org/2-96232.html (дата обращения: 21.11.2017)

10. Эндрю Стеллман, Дженнифер Грин. Постигая Agile. Ценности, принципы, методологии [Электронный ресурс] // RuTLib2.com - электронная библиотека [сайт]. URL: http:/ /rutlib2.com/book/28634/p/65 (дата обращения: 21.11.2017)

11. Майкл Джордж «Бережливое производство + шесть сигм в сфере услуг. Как скорость бережливого производства и качество шести сигм помогают совершенствованию бизнеса» [Электронный ресурс] // TheLib. Ru - электронная библиотека [сайт]. URL: http:/ /thelib.ru/books/maykl_dzhordzh/berezhlivoe_proizvodstvo_shest_sigm_v_sfere_uslug_kak_ skorost_berezhlivogo_proizvodstva_i_kachestvo_shesti_sigm_pomogayut_sovershenstvovaniyu_biznesa-read-4.html (дата обращения: 21.11.2017)


Review

For citations:


Kirushin S.A. Deployment of policy of lean management. Scientific notes of the Russian academy of entrepreneurship. 2017;16(4):222-230. (In Russ.)

Views: 181


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2073-6258 (Print)